Hoe werkt het
Ik ben een bibliotheek en wil ook weesgedichten aanbieden
Voor de Poëzieweek in 2023 werden de Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aangemoedigd om samen alle straten om te toveren tot één mooie poëziebundel. We kwamen zo in België met een eensgezind collectief van 96 (!) bibliotheken naar buiten met een literaire niche die het - we kunnen er jammer genoeg niet omheen - in uitleencijfers niet altijd even goed doet. In totaal verschenen meer dan 3000 gedichten op ramen verspreid over kleine dorpwegjes tot drukke straten in de binnensteden. In 2024 willen we niet alleen nóg beter doen, we willen met Weesgedichten ook de grens overtrekken naar Nederland!
We onderzoeken nu of we dit jaar een kleinschaliger pilot in Nederland kunnen neerzetten voor Poëzieweek 2024 of 2025 om daarna uit te groeien tot een volwaardige Lage Landen editie. Bibliotheken in Nederland: schroom dus niet ook jullie belangstelling aan te geven en registreer hieronder! We houden je dan graag verder op de hoogte.
Het project Weesgedichten kent verschillende uitgangspunten:
- Je geeft als openbare bibliotheek buiten de eigen muren op een eerder ongeziene wijze aandacht aan een literaire niche
- Je krijgt aanknopingspunten voor bijkomende programmering rondom de Poëzieweek: twee vliegen in één klap!
- Laagdrempelig en toegankelijk: onnoemelijk veel meer mensen in je regio komen op deze manier met jou en poëzie in contact. Ook een publiek dat je doorgaans moelijker bereikt
Wij zorgen er voor dat:
- De uitbetaalde rechten rechtstreeks naar de dichter gaan, bekijk het als een deel van je collectiebudget dat je investeert in een digitale bundel en straatpoëzie.
- Kwaliteit en diversiteit op alle vlakken bewaakt en gegarandeerd worden bij de keuze van de auteurs (keuze verloopt i.s.m. Het Poëziecentrum).
- Je als bibliotheek ondersteund wordt bij de uitvoering van het initiatief, zie ook het filmpje onderaan.
Wij voorzien in:
- Digitale bundels (poëziepakketten) van 25, 50, 75 tot de volle 100 gedichten, inclusief een jeugdbundel van 25 gedichten.
- De mogelijkheid om gedichten van lokale dichters zelf toe te voegen aan je eigen pagina
- Handboek 'Weesgedichten voor dummies' met praktische tips over handlettering, communicatie,...
Om snel en duidelijk uit te leggen hoe je in 2024 kan deelnemen en wat je deelname praktisch en administratief inhoudt, verwijzen we je graag nog even door naar het onderstaande filmpje. Mocht je naderhand toch nog vragen hebben, stel ze ons gerust. Voor Vlaanderen en Brussel kan dat via info@weesgedichten.be voor Nederland is dat info@weesgedichten.nl.
Ik wil een weesgedicht adopteren en op mijn raam laten plaatsen
Kies jouw lokale deelnemende Bibliotheek
Ontdek of ook jouw bibliotheek deelneemt aan de komende editie van Weesgedichten.
Adopteer jouw favoriet weesgedicht
Let op! Elk gedicht kan maar door 1 persoon per bibliotheek geadopteerd worden. Hierrond werden duidelijke afspraken gemaakt met de betrokken dichters en uitgeverijen. Adopteren kan vanaf donderdag 15 december.
Een illustrator plaatst het gedicht op jouw raam
Er komt iemand bij jou langs om het gedicht op jouw raam te plaatsen. Daarvoor gebruikt de illustrator speciaal daarvoor ontwikkelde stiften die perfect afwasbaar zijn.
Zorg met liefde voor jouw weesgedicht
En dit tot het einde van de poëzieweek! Het enige wat je nodig hebt is een raam op een benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van jouw keuze. Op deze manier toveren wij een groot deel van Vlaanderen samen om tot een bewandelbare poëziebundel.