Hoe werkt het

Ik ben een bibliotheek en wil ook weesgedichten aanbieden

De afgelopen twee jaar werden de Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aangemoedigd om samen alle straten om te toveren tot één mooie poëziebundel. We kwamen zo met een eensgezind collectief van telkens ongeveer 100 (!) bibliotheken naar buiten met een literaire niche die het - we kunnen er jammer genoeg niet omheen - in uitleencijfers niet altijd even goed doet. In totaal verschenen er zo tijdens de afgelopen edities meer dan 3000 gedichten op ramen verspreid over kleine dorpwegjes tot drukke straten in de binnensteden. In 2025 willen we dat samen met jullie minstens even goed doen. 

Onze poëzie selectie bevat een aantrekkelijke, diverse en uitgebalanceerde lijst gedichten van Vlaamse en Nederlandse dichters.

Het project Weesgedichten kent verschillende uitgangspunten: 

  • Je geeft als openbare bibliotheek buiten de eigen muren op een eerder ongeziene wijze aandacht aan een literaire niche
  • Je krijgt aanknopingspunten voor bijkomende programmering rondom de Poëzieweek: twee vliegen in één klap!
  • Laagdrempelig en toegankelijk: onnoemelijk veel meer mensen in je regio komen op deze manier met jou en poëzie in contact. Ook een publiek dat je doorgaans moeilijker bereikt.

Wij zorgen er voor dat: 

  • De uitbetaalde rechten rechtstreeks naar de dichter gaan, bekijk het als een deel van je collectiebudget dat je investeert in een digitale bundel en straatpoëzie.
  • Kwaliteit en diversiteit op alle vlakken bewaakt en gegarandeerd worden bij de keuze van de auteurs (de keuze verloopt i.s.m. Het Poëziecentrum).  
  • Je als bibliotheek ondersteund wordt bij de uitvoering van het initiatief, zie ook het filmpje onderaan. 

Wij voorzien in: 

  • Digitale bundels (poëziepakketten) van 25, 50 tot de volle 100 gedichten, waaronder ook een selectie jeugdpoëzie van 25 gedichten. 
  • De mogelijkheid om gedichten van lokale dichters zelf toe te voegen aan je eigen pagina. 
  • Handboek 'Weesgedichten voor dummies' met praktische tips over handlettering, communicatie,... 

Om snel en duidelijk uit te leggen hoe je in 2025 kan deelnemen en wat je deelname praktisch en administratief inhoudt, verwijzen we je graag nog even door naar het onderstaande filmpje. Mocht je naderhand toch nog vragen hebben, stel ze ons gerust via het contactformulier! 


Opgelet: registreren is momenteel nog niet mogelijk! We voorzien begin september de nieuwe selectie Weesgedichten rond te hebben. Eenmaal we zo ver zijn kan je een poëziepakket kiezen en zodoende jouw bibliotheek registreren. Na validatie krijgt jouw bibliotheek een eigen pagina op onze website met de gekozen gedichten. 

© Lukas De Cock

Ik wil een weesgedicht adopteren en op mijn raam laten plaatsen

Kies jouw lokale deelnemende Bibliotheek

Ontdek binnenkort of ook jouw bibliotheek deelneemt aan de komende editie van Weesgedichten.

Adopteer jouw favoriet weesgedicht

 Adopteren kan vanaf midden december. Let op! Elk gedicht kan maar door 1 persoon per bibliotheek geadopteerd worden. Hierrond werden duidelijke afspraken gemaakt met de betrokken dichters en uitgeverijen.

Een illustrator plaatst het gedicht op jouw raam

Er komt in de loop van de maand januari iemand bij jou langs om het gedicht op jouw raam te plaatsen. Daarvoor gebruikt de illustrator speciaal daarvoor ontwikkelde stiften die perfect afwasbaar zijn. 

Zorg met liefde voor jouw weesgedicht

En dit tot het einde van de poëzieweek!