Het verhaal

De allereerste editie van weesgedichten kwam tot stand op de golven van een allesbehalve poëtische pandemie. Utopia, de bibliotheek van Aalst, zocht koortsachtig naar een manier om de Poëzieweek van 2021 niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Uit de gezamenlijke kokers van een paar Utopianen rolde de gedachte om weesgedichten te laten adopteren door eenieder die dat wou.

Tussen idee en uiteindelijke uitwerking lag een volledig onontgonnen pad. Uiteindelijk slaagden we erin om niet minder dan honderd gedichten op evenveel ramen aan te brengen. Maar daar bleef het niet bij. Aangezien de website met de honderd weesgedichten op minder dan één uur volledig ‘uitverkocht’ was, begonnen mensen – individueel, maar ook een volledig buurtcomité – spontaan zelf gedichten op hun ramen te pennen.

In 2022 werd voor weesgedichten met succes een eerste keer een weg doorheen Vlaanderen gezocht en sloten de bibliotheken van Brugge, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Turnhout, de Wase bibliotheken (Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht) en Dijk92 (Zele, Berlare, Hamme, Dendermonde, Laarne, Wichelen, Wetteren, Lebbeke en Buggenhout) zich aan bij het project.

Voor de Poëzieweek in 2023 gingen we nog een stap verder en werden alle Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aangeschreven en aangemoedigd om samen alle straten om te toveren tot één mooie poëziebundel. 2023 werd zo het jaar waarin een eensgezind collectief van 96 (!) bibliotheken naar buiten kwam met een literaire niche. Het jaar waarin we samen het allergrootste (straat)poëzieproject in België op poten hebben gezet en meer dan 3000 gedichten neergepend werden op ramen verspreid over héél Vlaanderen.  

In 2024 trokken de weesgedichten ook een eerste keer de grens over naar Nederland.
Stichting 'de Zoek naar Schittering' in Nederland werkte samen met Utopia Aalst aan een eerste Lage Landen-editie, te beginnen met een piloot in Zuid Holland. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van 13 Nederlandse bibliotheekorganisaties en 105 bibliotheken in Vlaanderen en Brussel verschenen er zo bijna 5000 Weesgedichten op ramen!