Terug naar overzicht

Weesgedichten overspoelen Vlaanderen

Bibliotheek Genk COVER
Wat drie jaar terug binnen de stadsgrenzen van Aalst onder de noemer Weesgedichten tot stand kwam op de golven van een allesbehalve poëtische pandemie is twee edities later uitgegroeid tot het allergrootste straatpoëzieproject van België. Onder impuls van de stedelijke bibliotheek Utopia slaan 95 bibliotheken eensgezind en collectief de handen in elkaar om het geschreven woord op een wel zeer laagdrempelige manier uit te dragen


In alle deelnemende steden en gemeenten konden mensen de afgelopen weken een Weesgedicht adopteren waarna dit door handletteraars op hun raam wordt neergepend. De belangstelling overtrof alle verwachtingen. Het gevolg is dat er vanaf donderdag 26 januari, en dit gedurende de hele Poëzieweek, in alle uithoeken van Vlaanderen meer dan 3000 reproducties van 100 gedichten van evenveel Nederlandstalige auteurs te ontdekken vallen.

Bib Sint-Niklaas

Inwoners van deelnemende gemeenten kregen de afgelopen weken de kans om zich als ‘adoptieouder’ aan te bieden. Als enige vereiste werd vooropgesteld dat het gelijkvloerse raam zichtbaar is vanop de openbare weg. Lokale poëzieroutes brengen alle gedichten binnenkort ook in kaart . In totaal is sprake van meer dan 3000 beschreven ramen verspreid over heel Vlaanderen. In vele steden werd het standaardaanbod nog aangevuld met bijkomende gedichten van lokaal talent. Weesgedichten kan zich dankzij de gebundelde krachten van alle bibliotheken uitroepen tot hét allergrootste poëzieproject in de openbare ruimte; een project waarmee een literaire niche letterlijk en figuurlijk tot bij de man en vrouw in de straat wordt gebracht.

Bibliotheek Erpe-Mere
Bibliotheek Ieper
Bibliotheek Halle
Bibliotheek Herenthout
Bibliotheek Hasselt
Bibliotheek Dendermonde
Bibliotheek Brugge (Foto: Flo Vandenbussche)