#weesgedichten, het verhaal

De allereerste editie van #weesgedichten kwam tot stand op de golven van een allesbehalve poëtische pandemie. Utopia, de bibliotheek van Aalst, zocht koortsachtig naar een manier om de Poëzieweek van 2021 niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Uit de gezamenlijke kokers van een paar Utopianen rolde de gedachte om #weesgedichten te laten adopteren door eenieder die dat wou. Dit onder de gedachte: als binnen samenkomen even niet meer mag, wel, dan brengen we de gedichten toch gewoon naar buiten?

Tussen idee en uiteindelijke uitwerking lag een volledig onontgonnen pad. Uiteindelijk slaagden we erin om niet minder dan honderd gedichten op evenveel ramen aan te brengen. Maar daar bleef het niet bij. Aangezien de website met de honderd #weesgedichten op minder dan één uur volledig ‘uitverkocht’ was, begonnen mensen – individueel, maar ook een volledig buurtcomité – spontaan zelf gedichten op hun ramen te pennen.

Aanvankelijk bestond het plan eruit om te fungeren als doorgeefluik tussen dichter en adoptant, de bibliotheek als een soort van vondelingenschuif voor gedichten dus. Na intensief overleg tussen verschillende dichters en de VAV (Vlaamse Auteursvereniging), werd echter besloten het over een andere boeg te gooien. Als openbare bibliotheek wilden wij onze taak om de poëzie als genre ter harte te nemen niet verloochenen. Daarom werd uiteindelijk besloten een meer actieve rol op te nemen. Enerzijds bekeken we dit als een alternatieve manier om onze poëziecollectie uit te breiden, voor één keer niet door poëziebundels (die vaak slechts een heel kleine niche bereiken) aan te kopen, wel door poëzie nadrukkelijk in het straatbeeld te plaatsen. Anderzijds beschouwen we het als een van onze kerntaken om literatuur in zijn breedste vorm mee te ondersteunen.

Dit jaar loopt de Poëzieweek, met als orgelpunt Gedichtendag, van 27 januari tot 2 februari 2022. Wij zien dit als een uitgelezen (Ba Dum Tss!) moment om de #weesgedichten hun weg doorheen heel Vlaanderen te laten zoeken. En ‘wij’, dat zijn niet minder dan de volgende bibliotheken: Aalst, Brugge, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Turnhout, de Wase bibliotheken (Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht) en Dijk92 (Zele, Berlare, Hamme, Dendermonde, Laarne, Wichelen, Wetteren, Lebbeke en Buggenhout.)

Samen maken we van Vlaanderen één mooie poëziebundel!